Nieuwsbrief van de voorzitter – Maart 2023

Published by Jan Leenheer on

View this email in your browser
Lelystad 01-03-2023

Beste veteranen vrienden,

Hier weer de eerste nieuwsbrief van het jaar 2023. Terugkijkend op een paar drukke maanden, met daarin de kerstdagen en de oud en nieuw viering richten we ons weer op een nieuw jaar met nieuwe kansen. De Stichting Veteranen Lelystad heeft het jaar 2022 afgesloten met een bijzonder gezellige saamhorigheidsmaaltijd op 2 december 2022, die wij bijna traditiegetrouw bij Dennis in Le Passage hebben genoten.
Er was een goede opkomst, het eten was weer voortreffelijk en de sfeer was opperbest. De nieuwjaarsreceptie die wij op 6 januari 2023 hielden in buurtcentrum de Bever werd door een zeer grote groep veteranen met partners bezocht. Ook was burgemeester Mieke Baltus met haar partner en Tony Merkelbach (Stichting herdenken, verzoenen en Vrijheid Lelystad) en Sandra Herrenauw-Heere (kabinetszaken gemeente Lelystad) aanwezig. Al met al kunnen wij terugkijken op een goed jaar, waarin wij veel voor de veteranen van Lelystad hebben kunnen betekenen.

Situatie rondom gezondheid burgemeester Mieke Baltus

Zoals jullie via diverse bronnen hebben vernomen, is onze burgemeester wegens ziekte tijdelijk teruggetreden uit haar functie. Zij wordt voor haar ziekte behandeld en de verwachting is dat zij daarna haar functie weer oppakt. Tot die tijd neemt waarnemend burgemeester Ineke Bakker de honneurs waar. Wij hebben Mieke Baltus een mooie bos bloemen gestuurd en we hebben haar laten weten, dat we hopen dat ze snel zal herstellen en we wensen haar een goede genezing en sterkte toe.

Website Stichting Veteranen Lelystad gearchiveerd in de Koninklijke bibliotheek

Afgelopen 3 november hebben wij het verzoek gekregen van de Koninklijke Bibliotheek of zij de website van de Stichting Veteranen Lelystad mochten archiveren. Als reden gaven zij aan dat er heel veel historisch materiaal verloren gaat ten gevolge van de grote omloopsnelheid. In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen zij ook onze website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Wij hebben hiervoor onze toestemming gegeven. Meer informatie is te vinden op https://kb.nl/webarchivering

Bezoek aan onze beschermvrouwe Ina Adema (Commissaris van de Koning van Noord-Brabant)

Na haar ambtstermijn als burgemeester van Lelystad is Ina Adema op ons verzoek beschermvrouwe gebleven van de Stichting Veteranen Lelystad. De band die er was ontstaan tussen Ina Adema en de veteranen van Lelystad is hierdoor voor de toekomst bewaard gebleven. Toen Ina uit Lelystad vertrok had zij aangegeven, dat ze het bijzonder op prijs zou stellen als wij een keer bij haar op bezoek zouden komen. Door alle beperkingen van Corona was het er nog niet van gekomen. Nu deze beperkingen zijn opgeheven kunnen wij met een groep veteranen uit Lelystad bij haar langs gaan. Wij gaan op 2 juni 2023 met ongeveer twintig veteranen bij haar op de koffie. Op 3 juni zal zij haar verjaardag vieren en het leek ons een mooi moment om dit te combineren.

Dodenherdenking 2023

Ook dit jaar zullen wij als Stichting Veteranen Lelystad weer aanwezig zijn tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2023. Het zal het laatste jaar zijn dat de dodenherdenking in Lelystad gehouden zal worden in het stadspark bij het monument. Vanaf 4 mei 2024 zal de dodenherdenking gehouden worden op een plek vlak bij het Agora theater. Op deze locatie zal een nieuw, nog te ontwerpen monument geplaatst gaan worden, samen met een loot van de Anne Frank boom uit Amsterdam. Ook zal er om respect en waardering te tonen aan de veteranen een witte anjer perkje aangelegd worden. Ik wil de veteranen van Lelystad oproepen om dit jaar met een grote groep veteranen aanwezig te zijn bij de dodenherdenking op 4 mei in het Stadspark te Lelystad. Verzamelen tussen 18.45 uur en 19.00 uur in het woonzorgcentrum de Uiterton, Marktstraat 1 te Lelystad. Om het geheel uitstraling te geven en onszelf naar de medeburgers van Lelystad als veteranen te presenteren, wil ik u vriendelijk vragen om in Veteranentenue met modeldecoraties (groot model) te komen (geen verplichting).

Lustrumfeest Stichting Veteranen Lelystad (7 april geen inloopavond in het VOC)

Afgelopen 7 februari 2022 bestond de Stichting Veteranen Lelystad alweer vijf jaar. Vijf jaar geleden zijn wij na een samenkomst bij Lunchroom Harrels aan de slag gegaan en hebben wij de Stichting Veteranen Lelystad opgericht. Er is in die vijf jaar heel veel werk verricht en er zijn heel veel gezellige momenten van saamhorigheid geweest. Wij hebben gemeend om dit heugelijke feit te vieren met een gezellige avond. Wij willen de veteranen van Lelystad met hun partner hiervoor dan ook uitnodigen. De datum waarop wij dit met u willen vieren zal op vrijdagavond 14 april 2023 van 18.00 uur tot 22.00 uur zijn. De locatie zal zijn bij Lunchroom Le Passage (Agorahof 29-27, 8224 JG Lelystad). De uitnodiging zal ook via Facebook en in de agenda op onze website bekend gesteld worden. Door dit Lustrumfeest komt de maandelijkse inloopavond van 7 april in ons VOC te vervallen. Uw aanmelding voor deze avond dient uiterlijk 10 april 2023 bij ons binnen te zijn. Laat ons ook even weten of uw partner mee komt. Aanmelding voor deze avond via onze penningmeester Erna de Voor ernadevoor@gmail.com

Aanvraag ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling)

Wij zijn op dit moment bezig om de ANBI status aan te vragen. Door onze Stichting Veteranen Lelystad aan te melden voor de ANBI status kunnen donateurs belastingvrij schenkingen doen. Ook wij als ontvanger van donaties hoeven over deze schenkingen dan geen belasting te betalen. De Belastingdienst kan een ANBI status geven aan instellingen die met minstens 90% van hun inzet bijdragen aan het algemeen nut, bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking of het onderwijs. ANBI instellingen zijn bijvoorbeeld goede doelen of culturele organisaties. Om aangewezen te worden als ANBI moet je, naast bijdragen aan algemeen nut, ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dat de instelling in ieder geval geen winstoogmerk heeft. Ook moeten de instellingen bijvoorbeeld de contactgegevens, financiële gegevens, beleidsplan en huidige activiteiten openbaar beschikbaar maken. Zo is het voor iedereen mogelijk om inzage te hebben in het functioneren van een ANBI instelling. Een ANBI status brengt belastingvoordelen met zich mee en is daarom gunstig voor donateurs. Dit geldt zowel voor losse als periodieke giften. Donateurs aan een ANBI mogen hun giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. De Stichting Veteranen Lelystad hoeft over de ontvangen schenkingen en erfenissen geen belasting te betalen. Zo kunnen we het gedoneerde geld 100% gebruiken voor onze beoogde doelen.

Mogelijkheid om te doneren via website Stichting Veteranen Lelystad

Tot nu toe zijn wij in staat geweest om de financiën voor de Stichting Veteranen Lelystad rond te krijgen. Het is echter elke keer weer de vraag of er giften, donaties of subsidie onze kant op komen. Om de activiteiten voor onze veteranen en het thuisfront uit te kunnen voeren, hebben wij geld nodig. Omdat wij geen vereniging zijn maar een stichting betalen onze veteranen geen contributie. Om mensen in de gelegenheid te stellen om op een makkelijke manier geld aan ons over te maken, komt er binnenkort een mogelijkheid op onze website om dit te doen. Wij zijn op dit moment bezig om een Mollie account aan te maken. Een voorwaarde hiervoor is dat aan ons de ANBI status wordt verleend. Als alles gaat zoals wij willen, verschijnt er binnenkort een knop op onze website waarmee u veilig en gemakkelijk geld aan de Stichting Veteranen Lelystad kan overmaken. Uiteraard kunt u tot die tijd ook een donatie doen door geld over te maken op onze ING rekening NL26 INGB 0009693538 t.n.v. Stichting Veteranen Lelystad o.v.v. donatie. Ook een kleine donatie wordt gewaardeerd.  

Vrijwilligers gevraagd voor stand Veteranendag Den Haag 24 juni

Op 24 juni 2023 zal er door de koepel van Samenwerkende Veteranen Ontmoetings Centra een tent worden neergezet op het Malieveld. Voor de inrichting van de tent hebben alle Veteranen Ontmoetings Centra aangesloten bij de koepel, foto’s aangeleverd die in de tent worden geëxposeerd. Uiteraard zijn er voor deze stand vrijwilligers nodig die de bezoekende veteranen en overige bezoekers te woord kunnen staan. Als u zich zou willen aanmelden om deze dag(en) te helpen, kunt u zich aanmelden bij Esther van Dijk esthervandijk.nl@gmail.com

Bevrijdingsconcert op 5 mei in het Agora theater

Dit jaar zal er op 5 mei een bevrijdingsconcert gegeven worden in het Agora theater. De muziek zal gespeeld worden door het Harmonie orkest Lelystad. Veteranen die hier naartoe willen kunnen bij het Agora theater hun entreebewijs kopen. Aangezien de veteranen van Lelystad zelf de kosten voor het entreebewijs moeten betalen, heeft de Stichting Veteranen Lelystad gemeend om voor de veteraan waarvoor dit mogelijk een drempel zou zijn om niet te gaan, deze veteraan tegemoet te komen. De Stichting Veteranen Lelystad zal aan die veteraan die na afloop zijn toegangsbewijs bij de penningmeester inlevert € 10,- vergoeden. Deze avond is voor alle inwoners van Lelystad, maar de veteraan zal centraal staan. Middels filmmateriaal van het NLVi zal de veteraan aan het publiek voorgesteld worden. Verdere berichten over dit bevrijdingsconcert zal in de media en via onze Facebook groep worden gecommuniceerd.

Evenementencommissie veteranen Lelystad

De evenementencommissie van de Stichting Veteranen Lelystad heeft voor het jaar 2023 diverse evenementen bedacht. Dit varieert van darten onder deskundige leiding, bezoek aan musea, BBQ en diverse andere evenementen. Kijk hiervoor op de agenda van onze website www.veteranenlelystad.nl Aanmelden voor deze evenementen kan via evenementenveteranenlelystad@gmail.com

Uitbreiding openingstijden van ons Veteranen Ontmoetings Centrum

Om de veteranen van Lelystad in de gelegenheid te stellen om elkaar vaker te treffen, hebben wij gemeend om de openingsuren van ons VOC aan de Kempenaar 01-22 te Lelystad te verruimen. Met ingang van 28 februari 2023 kunt u op dinsdag- en donderdag middag van 13.00 uur tot 16.00 uur (vrije inloop) terecht bij Fred en Erna voor een gezellig bakje koffie en een fijn gesprek met een mede veteraan. Ook kunt u het VOC op deze momenten gebruiken als vertrekpunt voor uw wandeling of fietstocht. Uiteraard blijft onze vaste (besloten) inloopavond op de eerste vrijdag van de maand van 19.30 uur tot 22.00 uur gewoon zoals het was.

Situatie omtrent de huisvesting van de Stichting Veteranen Lelystad

Op dit moment zijn wij bezig met de gemeente Lelystad om te komen tot een oplossing voor ons huisvesting probleem. Er zit enige progressie in de onderhandelingen, maar of dit leidt tot eigen huisvesting van ons VOC moeten we nog even afwachten. Het contact met de gemeente Lelystad is goed en achter de schermen wordt er nagedacht over hoe het een en ander te realiseren is. U kunt er van uitgaan dat wij onze uiterste best zullen blijven doen om op korte termijn eigen huisvesting te realiseren voor de Stichting Veteranen Lelystad.

Veteranen Ontmoetings Centrum

Ik hoop u op een dinsdag- of donderdagmiddag of op de eerste vrijdagavond van de maand te ontmoeten in ons Veteranen Ontmoetings Centrum in het pand “De Bekleder Lelystad” aan de Kempenaar 01-22 om onder het genot van een bakje koffie en een hapje en een drankje elkaar te treffen en gezellig met elkaar te praten en herinneringen te delen. Ik wil u aanraden om regelmatig op onze Facebook-groep Veteranen Lelystad te kijken en onze website www.veteranenlelystad.nl te bezoeken voor nieuwe activiteiten en aanpassingen in onze agenda.

PS. Als u naar de inloopavond op de eerste vrijdagavond van de maand, of naar een andere bijeenkomst zoals een lustrumfeest komt, laat u komst dan even weten door een mailtje te sturen naar Erna de Voor (Penningmeester SVL) ernadevoor@gmail.com dan kunnen wij rekening houden met de inkoop van hapjes en drankjes.

Zoals u weet: “Opgeven is geen optie”

Met vriendelijke veteranengroet,

Harry Hanenburg
Adjudant b.d.
Voorzitter Stichting Veteranen Lelystad

Website: www.veteranenlelystad.nl
Mail: veteranenlelystad@gmail.com
Facebook (besloten privé groep): Veteranen Lelystad
Evenementencommissie: evenementenveteranenlelystad@gmail.com

Onze stichting is afhankelijk van subsidies en/of donaties. Met uw gift kunnen wij nu en in de toekomst onze activiteiten en ondersteuning van veteranen en het thuisfront blijven uitvoeren. Wij zijn zeer dankbaar voor elke gift. Doneren kan via ING rekening NL26 INGB 0009693538 t.n.v. Stichting Veteranen Lelystad o.v.v. donatie. Bij voorbaat dank

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *