Nieuwsbrief van de voorzitter – April 2021

Published by admin on

Lelystad 16-04-2021

Beste veteranen vrienden,

Uiteraard hoop ik dat het goed gaat met jullie gezondheid en die van jullie dierbaren en dat jullie in deze tijd en de daarbij horende Corona maatregelen gezond zijn en blijven en het hoofd koel houden.

Na een aantal barre wintermaanden gaan wij het voorjaar weer in. Helaas houdt het Corona virus ons nog steeds in zijn greep. De beperkende maatregelen die ons in huis houden en ons niet toestaan om onze vrienden en familie te bezoeken zijn nog steeds van kracht. Elke dag zien we de cijfers van mensen die getroffen zijn door het Corona virus en de ziekenhuizen liggen vol met Corona patiënten. Kortom dit zijn geen berichten waar wij vrolijk van kunnen worden.

Maar het voorjaar zit eraan te komen en het aantal gevaccineerde mensen in Nederland neemt met de dag toe. Ook zijn er in het land een aantal proef projecten waarbij gekeken wordt of mensen met een negatieve sneltest bij elkaar kunnen komen. Hierdoor kunnen we binnenkort misschien toch weer een voetbalwedstrijd, museum, een terrasje of festival bezoeken.

In deze nieuwsbrief wil ik jullie op de hoogte houden van een aantal nieuwtjes en activiteiten die wij de afgelopen maanden hebben gedaan en tevens vooruitkijken naar een aantal activiteiten die de komende tijd nog gaan komen.

Zo hebben wij in de maand december 2020 een groot aantal veteranen bezocht. Wij hebben deze actie gedaan met medewerking van de Karel Doorman Stichting. Deze hebben een aantal kerstpakketjes aan ons gegeven, welke wij aan deze veteranen hebben kunnen uitreiken. Deze veteranen zijn door een tiental andere veteranen bezocht en de reacties waren heel erg positief. Kortom een geslaagde actie.

Helaas zat er ook een somber randje bij deze actie. Wij zijn er achter gekomen dat er in de laatste twee jaar, dertig veteranen zijn overleden. Helaas zijn deze overlijdens berichten niet bij ons terecht gekomen. Het is steeds moeilijker geworden om privacy gevoelige gegevens tussen de verschillende instanties met elkaar te delen, in verband met de algemene wet verordening gegevensbescherming (AVG). Zo is er geen uitwisseling van overlijdens gegevens tussen de gemeente en het Nederlandse Veteranen instituut. Het vriendelijke verzoek aan alle veteranen van Lelystad om aan hun nabestaanden te vragen om bij overlijden of verhuizen, dit aan het Nederlandse Veteraneninstituut (NLVi) en bij de Stichting Veteranen Lelystad (SVL) via het contactformulier op de website te melden. Op deze manier kunnen wij als SVL onze administratie op orde houden en voorkomen dat wij veteranen proberen te benaderen die al overleden zijn.

Ook hebben wij met Pasen vanuit de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteiten (OVA) vanuit de “motie Kerstens” budget gekregen. Hierdoor hebben wij vanuit de Stichting Samenwerkende Veteranen Ontmoetingscentra dertig paasbroden gekregen welke wij aan dertig veteranen van Lelystad hebben uitgedeeld. De veteranen die wij hiervoor hebben uitgekozen, hebben zich de afgelopen drie jaar geheel belangeloos ingezet voor andere veteranen en onder andere de verbouwing van ons Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC).

Ook hebben wij de afgelopen tijd aandacht besteed aan onze website www.veteranenlelystad.nl
Wij hebben vooral aandacht besteed aan de herkenbaarheid en ons logo is op een aantal punten aangepast aan de eisen welke aan de heraldiek gesteld worden. Ook hebben we de mogelijkheid om jullie te bereiken via de mail veranderd. Wij maken nu gebruik van Mailchimp. Op deze manier kunnen wij de mensen die ons hun mail adres hebben gegeven makkelijker bereiken. Ook kunnen nieuwe veteranen zich makkelijker aanmelden, door het invullen van een standaard formulier. Graag doe ik hier ook de oproep aan jullie om foto’s van jullie missie(s) aan te leveren. Deze kunnen dan geplaatst worden onder het kopje missie foto’s.

Per 01-01-2021 is onze Stichting Veteranen Lelystad toegetreden tot de koepel van Samenwerkende Veteranen Ontmoetings Centra. Hieraan zijn een aantal kwaliteit eisen gesteld, waar wij ruimschoots aan voldoen. Hierdoor krijgen wij een stem in de veteranen wereld en zijn wij nog beter in staat om jullie belangen te behartigen.

Doordat wij nu onder de koepel van Samenwerkende Veteranen Ontmoetings Centra vallen, krijgen wij opleidingsplaatsen voor de nuldelijns ondersteuning. Op dit moment bieden wij al nuldelijns ondersteuning aan veteranen en hun thuisfront bij problemen, de gerelateerd zijn aan uitzendingen/missies. U kunt hiervoor het contact formulier op de website invullen, hierna zal contact met u worden opgenomen.

Helaas zijn voor het jaar 2021 alle veteranen activiteiten gecanceld. Wederom zullen er dit jaar geen Invictus games zijn in Den Haag. Deze Invictus games zijn verplaatst naar april 2022. Ook zal de landelijke veteranen dag in Den Haag dit jaar niet doorgaan in verband met de Corona maatregelen. Wel zullen er een aantal besloten momenten zijn onder andere in de Ridderzaal. Alle andere festiviteiten zoals Bevrijdingsdag zullen in aangepaste vorm plaats vinden. Zoals jullie via de media hebben vernomen, zal Defensie geen ondersteuning meer bieden aan de herdenking in Wageningen. Deze dag zal nog maar eens in de vijf jaar georganiseerd gaan worden. Zodra hier meer over bekend word, zal dit via de media tot ons komen. Voor wat betreft onze gemeentelijke veteranen dag welke gepland staat op 25 september 2021, gaan we er van uit dat we tegen die tijd meer duidelijkheid hebben of deze door kan gaan. Zodra de nieuwe burgemeester er is zullen we hier direct over gaan praten. Voor de dodenherdenking op 4 mei zullen er weer een paar veteranen uitgenodigd worden, die namens alle veteranen van Lelystad een krans zullen leggen.

Zoals jullie weten hadden wij in 2020 groots willen uitpakken tijdens onze gemeentelijke veteranen dag op 13 juni 2020. Alles stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Maar alle evenementen zijn helaas door de Coronacrisis in heel Nederland gecanceld. Wij hebben in overleg met de gemeente Lelystad, toestemming gekregen om deze activiteiten alsnog te mogen uitvoeren. Zo komen er op 25 september 2021 voor de deur van het gemeentehuis militaire voertuigen, tenten en een display van Unifil te staan. Wij willen op deze wijze aan de bewoners van Lelystad laten zien, dat wij trots zijn dat wij veteranen zijn. Dit is tevens een goede mogelijkheid om vragen te beantwoorden en om “slapende” veteranen enthousiast te maken voor de Stichting Veteranen Lelystad. De gemeentelijke veteranen dag wordt met ingang van dit jaar verplaatst naar een latere datum. Vanaf volgend jaar zal de veteranen dag van de gemeente Lelystad gehouden worden op de laatste zaterdag van september. Voor het jaar 2021 is dat dus op 25 september. Zet deze datum alvast in jullie agenda. Uiteraard zal er door de gemeente een uitnodiging naar jullie worden gestuurd.

Al een aantal jaren is er landelijk een discussie gaande omtrent het “veteranentenue”. Inmiddels hebben de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee het nieuwe veteranentenue al kunnen aanschaffen. Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het aanwezig zijn bij diverse veteranen momenten. Hierdoor kun je in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vergoeding, waardoor je het veteranentenue tegen een schappelijk bedrag kunt aanschaffen. De Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee hebben hierdoor maar € 95,- betaald. Op dit moment zijn er achter de schermen onderhandelingen gaande met Defensie om dit veteranentenue ook voor de Koninklijke landmacht en de Koninklijke Marine beschikbaar te stellen. Zodra hier meer over bekend is, zal dit uiteraard breed worden gecommuniceerd.

Er is dit jaar ook weer de mogelijkheid om jezelf in te schrijven voor de “Walk 4 Veterans”. Van 26 juni (veteranen dag) tot en met 11 september kun je weer wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren of wat dan ook meer. Bedenk een uitdaging. Schrijf jezelf in voor de “Walk 4 Veterans” en laat je sponseren. De opbrengst komt ten goede aan diverse projecten voor veteranen, zoals de hulphond voor veteranen. Maak het verschil in het leven van al die veteranen die zich hebben ingezet voor onze vrede en veiligheid. De inschrijving start op 1 april 2021. Volg ons op Facebook en Instagram en houd de website www.walk4veterans.nl in de gaten (contact persoon Elly Brouwers) Facebook Veteranen Lelystad.

Zoals jullie weten, werken wij al jaren samen met het 4 en 5 mei comité. Deze samenwerking blijft. Echter het 4 en 5 mei comité zal voortaan een andere naam hebben. Voortaan is het de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad. In deze stichting zijn de Veteranen van Lelystad, de Joodse gemeenschap en de Scouting vertegenwoordigd. (Verdere informatie staat op de website onder het kopje informatie).

Helaas kan door de huidige Corona maatregelen onze maandelijkse ontmoetingsavond niet doorgaan. Zodra de maatregelen het weer toelaten zullen wij onze ontmoetingsavonden op de eerste vrijdag van de maand in ons Veteranen Ontmoetings Centrum weer door laten gaan. Kijk regelmatig op onze Facebook site veteranen Lelystad of op onze website www.veteranenlelystad.nlom de berichtgeving hierover in de gaten te houden.

Ik wil jullie vragen om elkaar in de gaten te houden. Ook al kan dit dan misschien niet fysiek maar er zijn tal van mogelijkheden, zoals via de telefoon, mail of via facebook om elkaar daar waar nodig te ondersteunen. Samen moeten we door deze ellendige tijd heen zien te komen en we hopen dat er vanaf de zomer 2021 weer meer vrijheid zal zijn.

Zoals jullie weten: “Opgeven is geen optie”

Met vriendelijke veteranen groet,
Harry Hanenburg
Adjudant b. d.
Voorzitter Stichting Veteranen Lelystad


0 Comments

Geef een antwoord

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *