bericht van de voorzitter

Published by Jan Leenheer on

Lelystad 16-12-2020

Beste veteranen vrienden,

Nu het jaar 2020 bijna voorbij is, wil ik jullie toch graag op de hoogte houden van een aantal ontwikkelingen.

Uiteraard hoop ik dat het goed gaat met jullie gezondheid en die van jullie dierbaren en dat jullie in deze tijd en de daarbij horende Corona maatregelen gezond blijven en het hoofd koel houden.

Helaas is het kabinet genoodzaakt om zware maatregelen te nemen, om zo het Corona virus onder de knie te krijgen. Ook wij als Stichting Veteranen lelystad ontkomen niet aan deze maatregelen. Vorige maand leek het er nog op dat er een aantal regeltjes versoepeld konden worden en hebben wij na toestemming van de gemeente op 4 december onze maandelijkse ontmoetingsavond kunnen houden. Het was een kleine groep veteranen van ongeveer 15 personen, die elkaar op 1,5 meter afstand toch weer even konden zien en hebben kunnen bijpraten.

Helaas kan door de huidige Corona maatregelen onze nieuwjaarsreceptie van 8 januari 2021 niet doorgaan. Zodra de maatregelen het weer toelaten zullen wij onze ontmoetingsavonden op de eerste vrijdag van de maand in ons Veteranen Ontmoetings Centrum weer door laten gaan. Kijk regelmatig op onze Facebook site veteranen Lelystad of op onze website www.veteranenlelystad.nl om de berichtgeving hierover in de gaten te houden.

Het zal voor iedereen een bijzondere kerst en een sobere jaarwisseling zijn, waarbij we het aantal familieleden en vrienden tot het minimum moeten beperken. Uiteraard is het misschien wel mogelijk om elkaar te bellen of op een andere manier te laten weten dat je aan elkaar denkt en om elkaar geeft. Besef dat ook aan deze periode een einde zal komen. Met het vooruitzicht dat al deze maatregelen ertoe zullen leiden, dat het Corona virus overwonnen wordt en dat de vaccinaties ons voor mogelijke besmetting kunnen behoeden, gaan we in januari vol goede moed het nieuwe jaar in.

Op verzoek en in samenwerking met het Karel Doorman Fonds en de koepel van samenwerkende Veteranen Ontmoetings Centra, zijn wij als Stichting Veteranen Lelystad bezig om in de maand december aandacht te besteden aan eenzame veteranen binnen onze gemeente. Deze worden door veteranen van Lelystad bezocht. Wij gaan deze veteranen bezoeken en geven hen daarbij de gelegenheid om over hun eenzaamheid en andere zaken te praten en proberen ze op deze manier een beetje aanspraak te geven. Tevens krijgen zij een klein presentje aangeboden namens het Karel Doorman Fonds.

Zoals jullie weten hadden wij in 2020 groots willen uitpakken tijdens onze gemeentelijke veteranendag op 13 juni 2020. Alles stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Maar alle evenementen zijn helaas door de Coronacrisis in heel Nederland gecanceld. Wij hebben in overleg met de gemeente, toestemming gekregen om deze activiteiten alsnog te mogen uitvoeren. Zo komen er op 25 september 2021 voor de deur van het gemeentehuis militaire voertuigen, tenten en een display van Unifil te staan. Wij willen op deze wijze aan de bewoners van lelystad laten zien, dat wij trots zijn dat we veteranen zijn. Dit is tevens een goede mogelijkheid om vragen te beantwoorden en om “slapende” veteranen enthousiast te maken voor de Stichting Veteranen lelystad.

De gemeentelijke veteranendag wordt wel verplaatst naar een latere datum. Vanaf volgend jaar zal de veteranendag van de gemeente lelystad gehouden worden op de laatste zaterdag van september. Voor het jaar 2021 is dat dus op 25 september. Zet deze datum alvast in jullie agenda. Uiteraard zal er door de gemeente een uitnodiging naar jullie worden gestuurd.

Een ander belangrijk nieuwtje is dat wij begonnen zijn met het vernieuwen van onze website. Deze zal in de komende weken worden aangepast en voorzien worden van nieuwe foto’s. ook zal de website gebruiksvriendelijker worden. Het is zeker de moeite waard om regelmatig op de website www.veteranenlelystad.nl te kijken.

Wij hebben het verzoek gehad of er een dartbord op ons Veteranen Ontmoeting Centrum kon komen te hangen. Aan dit verzoek is inmiddels voldaan. Als de Corona maatregelen het weer toestaan hebben wij het aanbod gehad van de bekende darter Koos Stompé om een dartclinic te organiseren.

Zoals jullie weten hebben wij toestemming moeten vragen aan de gemeente om samen te komen in het bedrijfspand van Fred en Erna. Hiervoor is het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Wij hebben vanaf 1 december 2020 officieel toestemming gekregen. Op dit moment zijn wij bezig om een vergunning aan te vragen om tijdens onze ontmoetingen een biertje te mogen drinken.

Vanaf 1 januari 2021 is het ook mogelijk voor veteranen om op andere tijden in het Veteranen Ontmoetings Centrum samen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een keer met elkaar afspreken om elkaar te ontmoeten of om vandaaruit gezellig een stukje te gaan fietsen of te wandelen. Uiteraard is het mogelijk om een kopje koffie te drinken. Laat wel even aan Fred of aan Erna weten dat jullie willen komen.

Ik wil jullie vragen om elkaar in de gaten te houden. Ook al kan dit dan misschien niet fysiek maar er zijn tal van mogelijkheden, zoals via de telefoon, mail of via facebook om elkaar daar waar nodig te ondersteunen. Samen moeten we door deze ellendige tijd heen zien te komen en we hopen dat er vanaf januari 2021 met vaccineren begonnen kan worden.

Namens het bestuur van de Stichting Veteranen lelystad willen wij jullie in ieder geval heel fijne kerstdagen en een gezellig maar vooral veilige jaarwisseling toewensen. Wij hopen jullie in 2021 allemaal weer gezond terug te mogen zien.

Zoals jullie weten: “Opgeven is geen optie”

Met vriendelijke veteranen groet,

Harry Hanenburg

Adjudant b. d.

Voorzitter Stichting Veteranen Lelystad